Welke materialen

Het materiaal waarmee geprint wordt, wordt filament genoemd. Dit zit meestal op een rol, en is in verschillende kunststoffen en in verschillende kleuren te verkrijgen.
Veel gebruikte materialen zijn o.a. PLA, PET & ABS

Stacks Image 11
PLA:
PLA wordt zeer veel gebruikt bij 3D Printen. Het is een vrij makkelijk te printen materiaal, en je kan er zeer gedetailleerde objecten mee printen. Een heated bed is niet noodzakelijk. Bij lange prints is het toch wel wenselijk het printbed te verwarmen om wrapping (krom trekken) te voorkomen.
PLA heeft een printtemperatuur van 180°C tot 230°C. Het smeltpunt ligt op ongeveer 60°C. Door het lage smeltpunt is PLA niet overal toepasbaar.
Enkele kenmerken van PLA zijn: redelijk sterk, in vele kleuren verkrijgbaar & biologisch afbreekbaar.
Stacks Image 16
PETG:
PETG is ideaal voor het printen van sterke objecten. PET is het materiaal waar ook de welbekende PET flessen van gemaakt zijn. Het is een recyclebaar materiaal met zeer sterke eigenschapen. De prints hebben een glanzend oppervlak na het printen. PET is een transparant materiaal. De mate van transparantie hangt af van het aantal lagen van het geprinte object. De keuze uit verschillende kleuren is beperkt.
PETG heeft een printtemperatuur van 230°C tot 250°C Heated bed 40°C
Enkele kenmerken van PETG zijn: Zeer sterke mechanische eigenschappen, transparante kleur en glimmend oppervlak.
Stacks Image 21
ABS.
ABS is een materiaal met een hoge smelttemperatuur, en dus ook bestand tegen hogere temperaturen. Tevens bevat het goede mechanische eigenschappen.
ABS heeft een printtemperatuur van 220°C tot 260°C Heated bed 100°C
Enkele nadelen van ABS zijn, dat het een lastig materiaal is om mee te printen, heeft de neiging om krom te trekken. Ook komt er tijdens het printen een onaangename geur vrij.

famba 3d printservice
Gratis 3D modellen downloaden.
Wist je dat je gratis 3D modellen kan downloaden?
Kijk maar eens op thingiverse.
Zie je iets leuks, en wil je dit 3D geprint hebben?
Download dan de *.stl files, en vraag een prijs aan.
Customizable Battery Tray

Zelf een 3D printer bouwen?
Zelf een 3D printer bouwen, het kan, en is zeker niet al te moeilijk.
Lees verder…