Hoe werkt 3D Printen

Stacks Image 497
Een 3D printer bouwt het te printen object laagje voor laagje op. Om te beginnen heb je eerst een 3D tekening nodig. Dit kan bijvoorbeeld een step bestand of stl bestand zijn. Dit 3D bestand wordt door onze zeer geavanceerde slicer software in allemaal laagjes gesneden. Het aantal laagjes bepaalt de resolutie (laaghoogte), vervolgens wordt de wanddikte (perimeters) invulling (infill) ingesteld. In de slicer software wordt ook het te printen materiaal opgegeven en de bijbehorende temperaturen voor de printkop en printbed. Als al deze gegevens zijn ingevoerd gaat de slicer software het 3D model in laagjes opbouwen, en genegeerd een Gcode welke naar de printer gestuurd wordt.
Stacks Image 500
De 3D printer verwarmd de printkop op ongeveer 220 graden Celsius en het printbed op 40 graden Celsius (voor PLA). De extruder trekt het materiaal (filament) van de rol en drukt dit in de printkop. In de printkop (nozzle) zit een klein gaatje van 0,4mm (er zijn verschillende nozzles met verschillende diameters). Uit dit gaat komt het vloeibare materiaal. Dit materiaal wordt tussen kop en printbed gelegd. de resolute bepaalt de hoogte van dit laagje. De printkop volgt de contouren van het te printen object, en zal dit laagje voor laagje opbouwen. Een veel gebruikte laaghoogte is 0,2mm. Het te printen 3D model wordt in dit voorbeeld in laagjes van 0,2mm opgebouwd. Voor de hier afgebeelde 2 Owls van 100mm hoog betekend dat het in 500 laagjes geprint wordt. De duur van deze print in ongeveer 7 uur.


Stacks Image 324
Laaghoogte of ook wel printersolutie, is de hoogte van de laagopbouw. Het 3D bestand wordt in plakjes gesneden en door de slicer software weer laagje voor laagje opgebouwd. Een gangbare laaghoogte is 0,2mm. Een object van 10mm hoog wordt dan in 50 laagjes opgebouwd. Wil je een strakker uiterlijk met meer details dan wordt het object in een laaghoogte van 0,1mm geprint. Voor datzelfde object van 10mm zijn nu 100 laagjes nodig. Hiermee wordt ook de printtijd verdubbeld!
Stacks Image 331
Bottem en Top lagen. De bottem lagen zijn de eerste lagen die op het (verwarmde)printbed geprint worden, en de Top lagen zijn de lagen die bovenop het object geprint worden. Als je de toplaag weglaat is de bovenzijde van de print open. Hoe meer Bottem en/of toplagen hoe sterker het object wordt. Voor een mooie egale toplaag voldoen 3 a 4 toplagen meestal voldoende. Ook hier geldt hoe meer lagen hoe langer de print duurt. Bottem enToplagen worden namelijk massief geprint.
Stacks Image 334
Perimeters. Het aantal perimeters bepaalt de wanddikte en dus ook de sterkte van het object. Ook hier geldt weer hoe meer perimeters hoe langer de printtijd. Als bijvoorbeeld gekozen wordt voor 3 perimeters en de nozzle diameter is 0,4mm, dan wordt de wanddikte (3x0,4) 1,2mm. Standaard hebben de 3D Printers van Famba Prinservice een nozzle van 0,4mm.
Klik op de foto hieronder voor een vergroting.
De donker blauwe lijn is de buitenste perimeter. De licht blauwe lijnen zijn de binnenste perimeters. De buitenste perimeter wordt met een lagere printsnelheid geprint omdat deze zich aan de zichtzijde bevindt.
Dit object wordt geprint 4 perimeters.
Stacks Image 339
Infill.
3D objecten worden niet massief geprint. Dit zou de prints onbetaalbaar maken. De ruimte binnenin een object wordt gevuld (infill). 15% Infill is doorgaans genoeg voor een goede print. Moet de print sterker worden dan kan de infill wel verhoogd worden 50% of in sommige gevallen nog hoger. Standaard infill is de honigraatstructuur. Zie foto. In dit model zie 5% infill met telkens 5% verhoogd naar 50% infill.
Doordat Famba 3D Printservice gebruikt maakt van geavanceerde Slicer Software is het mogelijk verschillende percentages infill te gebruiken in een object.
Stacks Image 403
Support.
Het printen van een object gebeurt laag voor laag opbouwend. moet er een grotere afstand overbrugd worden of is de hellingshoek meer dan 45 graden, dan moet de print ondersteund worden. We noemen dit Support. Neem bijvoorbeeld een brug. Heeft de brug een grote overspanning dan wordt er gebruik gemaakt van peilers waarop de balken worden gelegd. Bij 3D printen doen we eigenlijk hetzelfde. We bouwen tijdens het printen peilers (support) waarover we later de draden printen van peiler naar peiler. Als de print gereed is halen we het support materiaal weer weg.
Stacks Image 410
Stacks Image 412
Stacks Image 452

Stacks Image 458
Stacks Image 468
Stacks Image 460
Stacks Image 471
Stacks Image 477
Stacks Image 474
famba 3d printservice
Gratis 3D modellen downloaden.
Wist je dat je gratis 3D modellen kan downloaden?
Kijk maar eens op thingiverse.
Zie je iets leuks, en wil je dit 3D geprint hebben?
Download dan de *.stl files, en vraag een prijs aan.
Customizable Battery Tray

Zelf een 3D printer bouwen?
Zelf een 3D printer bouwen, het kan, en is zeker niet al te moeilijk.
Lees verder…